2008-01-11

Pojūtis, kas čia per velniava?

Pojūtis - labiau etikams priskiriama savybe.
Kas tai yra?
Visų pirma tai nėra emocija (pakili, graudi, lyrinė, nerimo...) ir nėra jausmas (isgyvenimas, meilė ar dar kažkas panašaus į tai).
Pojūtis, tai tam tikros atmosferos bangų "sugaudymas" kuris yra ten, kur yra žmonės ar žmogus.Tai yra žmogaus emocinės būsenos atpažinimas, ar kolektyvo emocijės atmosferos identifikavimas.
Tai nėra loginė prielaida, ar teorija, nors pagal visus duomenis sugaudomus emocinius, jausminius virpesius galima kūrti teorijas. Tai ir yra psichologijos vandenynas.
Pojūtis nėra nuomonė, tai greičiau įžvalga, ji gali būti teisinga, gali būti klaidinga, gali būti truputį vienokia ir kitokia. Dažniausiai tolimesni įvykiai arba patvirtina, arba paneigia, arba patvirtina iš dalies tą įžvalgą. Bet pati įžvalga, ar pojūtis tai tarsi emocinės atmosferos konstatavimas, kuris nesisieja su žmogaus nusiteikimu, žinoma, negalima paneigti galimybės, kad žmogus gali interpretuoti ir pateikti įžvalga ir konstatuoti ją savaip. Čia būtų galima palyginti, kaip logiškai įrodinėtum, kad ne žemė, bet saulė sukasi aplink žemę, bet kaip beįrodinėtum pačio fakto tai nekeičia. Taigi, kaip beinterpretuosi emocinę žmogaus ar kolektyvo atmosferą, pačio įžvalgos fakto tai nekeičia.
Pojūtis, įžvalga atitiktų faktui, jo interpretacija prilygtų loginiam įrodinėjimui ar analizei.

4 komentarai:

demer rašė...

Perskaiciau paie pojucius ir toks jausmas, kad etika ir sensorika ne taip jau ir toli viena nuo kitos :))
Na o gal tik toks pojutis kilo ;))

Katke rašė...

Lietuviu kalboje žodis "pojūtis" turi vienintelę reikšmę, cituoju: psichologinis terminas. Reiškinio atspindys jutimo organais; jutimo rezultatas: Regos, klausos, skonio, uoslės, lytėjimo. Dar parapsichologai, bet ne psichologai! skiria šeštąjį pojūtį - įžvalgą.

Taigi, pojūčiai yra būdingi visų tipų sveikiems žmonėms. Kaip jie yra suvokiami priklauso nuo tipo. Socionikoje teigiama, kad juos geriausiai valdo būtent sensorikai.

Astra rašė...

Toliau logiškai pratesiant mintį, intuicija priklauso tik moterims, logika - vyrams, sensorika išvis ne žmonėms taikintinas terminas, o etika, tai etiketo normos, kas čia per vaikščiojantys etiketai :DDDD
O socionika išvis nesuprasi kas per terminas, neradau nei vienoje psichologijos knygoje.:DDDD

Katke rašė...

Pratęsimas nepriimtas :D
Tęsiu gimtosios kalbos bei socionikos pamokėlę: terminas "sensorika" atsirado neprofesionaliai verčiant iš K.G.Jungo darbo "Psichologiniai tipai". Lietuviškas šio psichologinio termino atitikmuo, reiškiantis visiškai tą patį yra "pojūtis".