2008-02-04

Statistika

Visiems labai idomu, koks tipų pasiskirstymas, kiek procentaliai yra vienų, ar kitų tipų yra.

Galima daug kur rasti statistinių duomenų ir visur jie skirtingi. Vienur teigiama, kad vienas ar kitas tipas sudaro vos 4%, ar netgi tik 1%, kitur jau teigiama, kad tų pačių tipų vos ne 80% ar net 90%.

Skaitant betkokias statistikas, tame tarpe ir socioninių tipų pasiskirstymas procentaciai, visada reikia atkreipti dėmesi, kiek žmonių buvo tiriama ir ar teisinga imtis, t.y. ar nesikoncentruota tik į aktyviąją visuomenės dalį ar į kokią nors kitokią. Rimti tyrimai, kurie gali būti kurkas artimesni teisybei, kur tiriama keliasdešimt tūkstančių žmonių ir imtys turi būti kuo įvairesnes. Tokie tyrimai kainuoja labai daug tiek laiko, tiek ir pinigų, taip pat turi būti bent kelios profesionalių tipuotojų grupės, kurių vis dar nėra, nes socionika, kaip podukra profesionaliajai psichologijai, būtent dėl šios pačios priežasties, nes tipo negali nustatyti vien tik atsakius į testo klausimus, to pačio tipo žmonės gali būti pakankamai skirtingi, nes jie įtakoti tautinės prigimties, šeimyninių vertybių, tarpusavio santykių, psichologinių problemėlių, ar netgi ligų, taip pat ir fizinių negalavimų, netgi amžius. Visi įtakojimai nekeičia pačio tipo, t.y. jo mastymo, pasaulio suvokimo struktūros, bet jie klaidina nustatinėjant tipus, ypatingai per trumpą laiką.

Reziumuojant - oficialių tyrimų nėra.

Galima remtis neoficialiais, bet jie pateikia pakankamai prieštaringus duomenis. Buvo paskaičiuota ir tokia statistika, kai kiekvienas tipuotojas susumavo savo aplinkos, t.y. savo giminių, artimųjų, bendradarbių ir šiaip pažystamų žmonių tipus, t.y. pakankamai skirtinga imtis, susimavus gavosi visų tipų apyligiai. Taigi, nėra jokio pagrindo teigti, kad tažkokio tipo žmonių yra daugiau, ar mažiau apskritai, jų tiesiog gali būti daugiau ar mažiau tam tikroje erdvėje.

Komentarų nėra: